2022-04-27 10:48:23• hírek • Szatmár.ro

Bonis Bona-díjjal tüntették ki Rus Annamáriát, a Rákóczi Ferenc Általános Iskola magyartanárát

A tehetséggondozás területén nyújtható legrangosabb elismeréssel jutalmazta a magyar Nemzeti Tehetség Központ Rus Annamáriát, a szatmárnémeti Rákóczi Ferenc Általános Iskola magyartanárát. A díjátadó ünnepségre április 25-én, hétfőn, Budapesten került sor.

A magyar kormány által támogatott Nemzeti Tehetség Központ 2013 óta több mint ezer pedagógus, szakember és szervezet, valamint 36 Tehetségbarát Önkormányzat munkáját jutalmazta Bonis Bona-díjjal. Idén összesen 58 kiemelkedő munkát végző magyarországi és határon túli pedagógus, tehetségsegítő szakember és szervezet, valamint hat települési önkormányzat vehette át a tehetséggondozás területén nyújtható legrangosabb elismerést.


A díjazottak között egy szatmári pedagógus nevét is megtaláljuk a „Kiváló tehetséggondozó” kategóriában, Rus Annamária, a Rákóczi Ferenc Általános Iskola magyartanára személyében.

A díjátadó rendezvényen ünnepi beszédet mondott Zsigó Róbert, Magyarország családokért felelős államtitkára, aki hangsúlyozta: A Nemzeti Tehetség Program (NTP) keretében 2009 és 2021 között eddig több mint 17 000 projekt támogatásáról született döntés, több mint 27 milliárd forint értékösszegben. Az államtitkár kiemelte, a programnak köszönhetően napjainkra már 1020 Bonis Bona-díjas pedagógus, szakember és szervezet, valamint 36 Tehetségbarát Önkormányzat dolgozik a tehetségügyi területen.

„A magyar kormány elkötelezett a fiatal tehetségek jövője mellett. Az ő talentumaik a magyarság jövőjének zálogai. Ezért nem is lehet kérdés, hogy nemzetstratégiai jelentőségű a támogatásuk és olyan környezet biztosítása számukra, amely lehetőséget nyújt képességeik, tehetségük kibontakoztatására” – mondta a családokért felelős államtitkár.

A tehetséggondozás területén nyújtható legrangosabb elismerés, a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díj összesen négy egyéni kategóriában adható: „Kiváló tehetséggondozó“, „Kiváló tehetségfejlesztő”, „Kiváló tehetségsegítő” és „Kiváló tehetséggondozó szervezet” elismerésben idén összesen 58-an részesültek.

A 2013-ban alapított, „Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” díj forrását 2022-ben is az NTP biztosítja, a kitüntetések odaítélésének fő célkitűzése, hogy erkölcsi és anyagi elismerésben részesítse azokat a magyarországi és határon túli magyar, vagy magyarországi nemzetiségi szakembereket és szervezeteket, akik munkájuk során kiemelkedően sokat tesznek a fiatalok tehetsége kibontakoztatásáért.

A határon túl tevékenykedő pedagógusok közül „A Kiváló tehetséggondozó” kategóriában Rus Annamáriát, a Rákóczi Ferenc Általános Iskola magyar szakos pedagógusát jutalmazták.

Rus Annamária magyartanárként, szakmai tapasztalatai és empátiája alapján sikeresen azonosítja a tehetséges diákot, a versmondás, színjátszás, helyesírás vagy fogalmazás, kreatív írás terén, majd egyéni fejlesztési tervet készít, hogy a diák a már meglévő erősségeire, érdeklődésére építve kihozhassa magából a maximumot. Tehetséggondozó palettája igen színes.

  • A Mikes Kelemen tantárgyversenyre való felkészítés során a kreatív és kritikus gondolkodás, a fogalmazási készség fejlesztését tűzi ki célul, a szókincs és a helyesírás fejlesztésével egyetemben.
  • A vers- és prózamondó versenyekre készítés során a beszédkészség, a hangsúly, hanglejtés, az értő – értelmező szövegmondás fejlesztése a célja.
  • A Könyvbarátok vetélkedőnek a Rákóczi Ferenc Általános Iskola a szervezője és a házigazdája immár 15 éve, amelyre nemcsak diákokat készít fel az olvasást és az ifjúsági irodalmat népszerűsítve, hanem a változatos, kreatív, élményt kínáló feladatok megszerkesztésére is van energiája, ötlete.
  • Személyének legkedvesebb tevékenységi köre azonban mégiscsak a helyesírási és nyelvhelyességi versenyekre való felkészítés, hiszen a helyes nyelvhasználat igényességre utal és bizalmat teremt a személy iránt, ezért nem mindegy, a tanulók milyen helyesírási készségszinttel kerülnek ki az általános iskolából. Minden tanítványától elvárja az igényes és helyes nyelvhasználatot. Gazdag példatárral, könyvtárral rendelkezik a témában, változatos feladatokkal készíti fel a tehetségeket a versenyekre, ezt diákjai helyezései is tükrözik.
  • Rus Annamária diákjai kiváló eredményeket értek el a Simonyi Zsigmond helyesírási verseny regionális, országos és Kárpát-medencei fordulóin éveken keresztül, amiért 2021-ben a verseny szervezői részéről Arany Oklevélben részesült. Az iskolában ő felel a szervezőkkel való kapcsolattartásért is. A verseny fordulóin nemcsak felkészítőként, hanem javítóként, kísérő tanárként is részt vett számos alkalommal. Mesemondó, hazafias / vidám vers- és prózamondó versenyen is szép sikereket ért el diákjaival.
     

Gratulálunk! 





Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: